Etiketti

Tuskinpa monelle tarvitsee kertoa, että perinteisesti Hookahin polttelu on sosiaalista kanssakäymistä siinä missä kahvittelu tai teenjuontikin. 
Vesipiippukulttuuri vaihtelee alueittain, mutta pääpiirteittäin kyse on samasta vuosisatoja jatkuneesta traditiosta joka hivuttaa itseään pikkuhiljaa myös länsimaiseen kulttuuriin

Alla on pieni listaus muutamista "säännöistä", jotka yleensä liittyvät hyvään vesipiippuetikettiin. 

 1.  Kunnioita "Talon sääntöjä". Tällä pääsee pitkälle. Olit sitten piiputtelemassa ystäväsi luona ja hänellä on jotain erityisiä sääntöjä polttamisen suhteen tai sitten ulkomailla missä paikalliset tavat ja perinteet ovat toisille hyvin tärkeitä.
 2.  Yleensä piipun laittanut henkilö saa polttaa ensimmäisenä, toisena hiilistä vastannut. Joskus katsotaan myös, että kuluista vastanneilla on oikeus polttaa pidempään. Käytäntöjä on lähes yhtä monta kuin piiputtelijoitakin.
 3.  Letku kiertää aina myötäpäivään. (Tarkoittaen, että on sinun vuorosi polttaa kun henkilö oikealla puolellasi on lopettanut ja laskenut letkun alas). Huom. Joissain kulttuureissa ja paikoissa pidetään epäkohteliaana letkun antamista suoraan toiselle henkilölle. 
 4.  Jos ojennat letkun jollekkin, anna se aina niin, että suukappale ei osoita henkilöä jolle ojennat letkun. Yleensä ihmiset unohtavat tämän, mutta monesti loukkaat isäntääsi, muita osanottajia tai heidän kulttuuriaan ylenkatsomalle heidän tapojaan.
 5. Letkun passaamisesta puheenollen, käytä aina oikeaa kättäsi poltellessasi. Joissain maailmankolkissa vasenta kättä pidetään epäpuhtaana. 
 6. Perinteisesti piiput kuuluvat lattialle eivät pöydälle tai muille korokkeille vaikkakin osa moderneista piipuista on käytännössä mahdottomia pitää lattialla. Yleisesti hookah on kulttuureissa  ns. "työväline". Tämäkin on enemmän tapa kuin sääntö.
 7. Ei ole hyvän tavan mukaista puhallella savuja suoraan toisen naamalle. Sitä pidetään yleensä hyvin törkeänä ja rumana tapana. 
 8. Myöskään letkulla toisten osoittelua ei katsota kauhean hyvällä monissa kulttuureissa. 
 9. Jos poltatte moniletkuisesta vesipiipusta ja joku toinen polttaa sillä hetkellä, anna heidän lopettaa ennenkuin rupeat itse polttamaan. Älä myöskään puhalla letkuun toisen polttaessa (kts nro. 7). Mikäli kyseessä ei ole takaiskuventtiilillä varustettu letku, tuki suukappaleesi kun toinen polttaa, muuten he imevät käytännössä pelkkää raitista ilmaa kunnon savujen sijaan. 
 10.  Muista hyvä hygienia. Yleensä hookah loungeissa ja muutenkin porukalla poltellessa on hyvän tavan mukaista käyttää henkilökohtaista suukappaletta.  Kipeänä polttaminen ei ole hyväksi sinulle itsellesi ja samalla altistat ystäväsi tartunnalle. 
 11.  Kun on sinun vuorosi, voit lepuutta letkua jalkasi päällä esimerkiksi juodessasi. Älä laske sitä takaisin pöydälle ennenkuin päätät oman vuorosi. Loungeissa ja muutenkin session lopetus osoitetaan yleensä käärimällä letku rungon ympärille.
 12. Älä ole hätähousu, mutta älä myöskään omi letkua itsellesi. Anna toisen polttaa rauhassa, äläkä ole heti ruinaamassa letkua itsellesi. Vuorosi koittaa kyllä. 
 13. Isännän on kohteliasta konsultoida vieraitaan maun valinnassa. Eikä valita makua jos tietää, että joku vieraista ei varmasti pidä siitä. 
 14. Maksun tarjoaminen isännälle katsotaan huonoksi tavaksi. Hookah on vieraanvaraisuutta siinä missä kahvin tarjoaminen. (Toki joissan porukoissa sovitaan, että esimerkiksi jaetaan kustannuksia ostamalla vuorotellen tupakkaa, tarvikkeita jne) 

Vesipiipun polttelu on sivistynyt tapa harrastaa sosiaalista kanssakäymistä ystävien kesken. Hauskanpitoa ja rentoutumista hyvässä seurassa. Hyvät tavat ovat olennainen osa tätä kanssakäymistä.

Tuleeko mieleesi muita ns. hyviä tapoja / sääntöjä joita teidän porukassanne harjoitetaan? Jätä kommentti alle tai liity keskusteluun aiheesta foorumeillamme